Zapraszamy do kontaktu
63-400 Ostrów Wielkopolski
ul. Staroprzygodzka 52
ul. Staroprzygodzka 52
JADŁOSPIS OD 19.04.2024r DO 06.05.2024r
PIĄTEK – 19.04.2024r
ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata owocowa 200ml, chleb żytni, pszenna, razowy, wieloziarnista 80g(1) z masłem 6g(7), jajek ze szczypiorkiem 20g(3), kiełki 5g, rzodkiewka 15g, papryka 15g,
OBIAD: Zupa krem brokułowa z groszkiem ptysiowym i prażonymi pestkami dyni 250ml (1,7,9), dorsz pieczony w ziołach 100g (7) ziemniaki puree 160g(7), ogórek kiszony 65g, woda z cytryną 200ml
PODWIECZOREK: Mus owocowy 200g, actimel naturalny 100ml(7).
PONIEDZIAŁEK – 22.04.2024r.
ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata miętowa 200ml, bułka wieloziarnista, graham, owsiana, pszenna 80g(1) z masłem 6g(7), makrela wędzona 20g(4), papryka 15g, kiełki 5g, pomidor 15g.
OBIAD: Zupa ogórkowa 250ml (1,7,9), klopsiki drobiowe gotowane w sosie śmietanowo - pietruszkowym 70g+40g (1,3,7), ryż brązowy 160g, brokuł gotowany 70g, woda z cytryną 200ml
PODWIECZOREK: Kisiel (wyrób własny) z tartym jabłkiem 230g, wafle ryżowe 20g, sok ,,Kubuś” 300ml.
WTOREK – 23.04.2024r.
ŚNIADANIE: Herbata z miodem i cytryną 200ml, bułka wieloziarnista, owsiana, pszenna, graham 80g(1) z masłem 6g(7), szynka filet z indyka pieczony (wyrób własny) 20g, sałata rzymska 5g, ogórek 15g, pomidor 15g.
OBIAD: Zupa z fasolki szparagowej 250 ml (1,7,9), pyzy drożdżowe z sosem jagodowym 250g (1,3,7), marchewka słupki 70g, kompot 200ml.
PODWIECZOREK: Rogal 50g(1), z masłem 3g(7), ser żółty 15g(7), rzodkiewka 15g, papryka 15g, kiwi 90g, herbata miętowa 200ml.
ŚRODA – 24.04.2024r.
ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata z miodem i cytryną 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, żytni 80g(1) z masłem 6g(7), pasta cieciorki ze szczypiorkiem i oliwkami 20g, pomidor 15g, papryka 15g, kiełki 5g.
OBIAD: Zupa buraczkowa 250ml (1,7,9), kotlet schabowy 70g (1,3), ziemniaki piure 160g(7), surówka z białej kapusty 70g,woda.
PODWIECZOREK: Jogurt naturalny z musli (wyrób własny) i borówkami 230g(1,7,8) biszkopty bez cukru 40g.
CZWARTEK – 25.04.2024r.
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami owsianymi 250ml(1,7) herbata 200ml, bułka pszenna, owsiane, graham, wieloziarnista 80g(1) z masłem 6g(7), serek almette ziołowy 20g(7), pomidor 15g, rzodkiewka 15g, kiełki 5g.
OBIAD: Zupa z kalarepy 250ml (1,7,9), kluski aksamitki z cebulką 160g, kapusta czerwona gotowana 70g, woda 200ml.
PODWIECZOREK: Galaretka truskawkowa (wyrób własny) z bitą śmietaną, gorzką czekoladą, banan, truskawki 250g(7).
PIĄTEK – 26.04.2024r.
ŚNIADANIE: Herbata z rumianku 200ml, chleb pszenny, żytni, wieloziarnisty, razowy 80g(1) z masłem 6g(7), 20g, ser żółty wędzony 20g(7), rzodkiewka 15g, sałata lodowa 5g, papryka kolorowa 15g, ogórek 10g.
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml ( 1,7,9), łosoś pieczony 70g (4), ziemniaki piure 160g(7), sałata ze śmietaną 70g(7), kompot 200ml.
PODWIECZOREK: Gruszka 200g, pałeczki kukurydziane 30g.
PONIEDZIAŁEK – 29.04.2024r.
ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata 200ml, bułka wieloziarnista, graham, owsiana, pszenna 80g(1) z masłem 6g(7), pasta z awokado i oliwek ze szczypiorkiem 20g, papryka 15g, kiełki 5g, pomidor 15g.
OBIAD: Zupa kalafiorowa 250ml (1,7,9), medalion z mięsa drobiowego z warzywami 70g(1), kasza bulgur 160g(1), sałatka z buraczków 65g, woda z cytryną 200ml
PODWIECZOREK: Budyń śmietankowy (wyrób własny) z malinami 230g(7), chrupki jabłkowe 18g.
WTOREK – 30.04.2024r.
ŚNIADANIE: Mleko 200ml(7), herbata 200ml, bułka pszenna, graham, wieloziarnista, graham 80g(1) z masłem 6g(7), sałatka jarzynowa 20g(3,9), pomidorki koktajlowe 15g, ogórek 10g.
OBIAD: Rosół z makaronem 250ml (1,7,9), podudzie pieczone z kurczaka 90g, ziemniaki puree 160g(7), surówka wielowarzywna 70g, woda 200ml.
PODWIECZOREK: Sałatka owocowa 230g, koktajl malinowy 200ml(7).
CZWARTEK – 02.05.2024r
ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata 200ml, bułka wieloziarnista, graham, pszenna, owsiana 80g(1), z masłem 6g(7), kiełbaska śniadaniowa 20g, ketchup 5g(9), papryka kolorowa 15g, kiełki 5g, ogórek 15g.
OBIAD: Zupa krupnik 250 ml (1,7,9), makaron pełnoziarnisty z sosem bolońskim 220g(1), fasolka szparagowa 70g,kompot 200ml.
PODWIECZOREK: Przekąska owocowa 30g, jogurt naturalny z żurawiną i musem truskawkowym 210g(7) .
PONIEDZIAŁEK – 06.05.2024r
ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata owocowa 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, żytni 80g(1) z masłem 6g(7), pasta z tuńczyka z twarożkiem i szczypiorkiem 15g(4,7) , pomidor 10g. papryka kolorowa 10g, kiełki 5g .
OBIAD: Zupa pomidorowa z lanym ciastem 250ml(1,3,7,9), pieczeń z łopatki w sosie własnym 70g, kasza pęczak 160g(1), mizeria 65g(7), woda z cytryną 200ml
PODWIECZOREK: Drożdżówka z serem i owocem 80g( 1,3,7), winogrono 100g, woda 200ml, .
Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny – tłusty druk
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.