Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS OD 11.02.2025r DO 24.02.2025r

.

WTOREK– 11.02.2025r

ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata miętowa 200ml, bułka pszenna, wieloziarnista, graham, owsiana 80g(1) z masłem 6g(7), parówka cielęca 20g, ketchup 5g, papryka 15g, ogórek 10g, rzodkiewka 10g.

OBIAD: Zupa z fasolki szparagowej 250ml(7,9), naleśniki z dżemem truskawkowym 190g(1,3,7), ćwiartka jabłka 70g, woda 200ml.

PDWIECZOREK: Rogal 50g(1) z masłem 5g(7), pomidorki koktajlowe10g, paluszek serowy 20g(7), sok jabłkowy 200ml .

ŚRODA – 12.02.2025r

ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata z rumianku 200ml, chleb pszenny, żytni, wieloziarnisty, razowy 80g(1) z masłem 6g(7), pasta z jajek ze szczypiorkiem 20g(3,7), pomidor 10g, papryka kolorowa 15g, rzodkiewka 10g, kiełki 5g.

OBIAD: Zupa ogórkowa 250ml(1,3,7,9), pieczeń z łopatki w ziołach prowansalskich 70g, kasza bulgur 160g(1), surówka z selera, marchewki i jabłka z żurawiną 70g(3,9), sok pomarańczowy 200ml

PDWIECZOREK: Jogurt naturalny z musli (wyrób własny) 200g(1,7,8), mandarynka 80g .

CZWARTEK –13.02.2025r

ŚNIADANIE: Zupa mleczna budyniowa 200ml(7) ,herbata 200ml , bułka owsiana, graham, wieloziarnista, pszenna 80g(7) z masłem 6g(7), pasta z soczewicy i oliwek ze szczypiorkiem 20g, rzodkiewka 10g , ogórek 10g , pomidor 15g.

OBIAD: Zupa pomidorowa z lanym ciastem 250ml(1,3,7,9), podudzie z kurczaka pieczone 100g, ziemniaki puree 160g(7), brokuł 80g, kompot 200ml

PODWIECZOREK: Kisiel truskawkowy (wyrób własny) z tartym jabłkiem 150g, actimel naturalny 100ml(7).

PIĄTEK –14.02.2025r

ŚNIADANIE: Herbata z miodem i cytryną 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, graham 80g(1) masłem 6g(7), ser żółty 20g(7), sałata lodowa 5g, pomidor 15g, ogórek kiszony 10g.

OBIAD: Barszcz czerwony z makaronem 250ml(1,3,9), morszczuk pieczony 80g (4), ziemniaki puree 160g(7), sałata ze śmietaną 80g(7), woda z cytryną 200ml.

PDWIECZOREK: Banan 200g, kruche ciasteczko maślane 20g(1,3) .

PONIEDZIAŁEK – 17.02.2025r

ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7),herbata 200ml, bułka graham, pszenna, wieloziarnista, owsiana 80g(1) z masłem 6g(7), ser biały wędzony 20g(7), kiełki 5g, papryka 10g, rzodkiewka 5g, pomidor 10g..

OBIAD: Zupa kalafiorowa 250ml(7,9), sznycel z indyka 90g(1,3,), kasza jęczmienna 160g(1), mini marchewka gotowana 80g, sok pomarańczowy 200ml.

PODWIECZOREK: Budyń śmietankowy (wyrób własny) z jagodami 200g(1,7), kiwi 90g.

WTOREK– 18.02.2025r

ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata miętowa 200ml , chleb pszenny, razowy, owsiany, wieloziarnisty 80g z masłem 6g(7), jajko gotowane 60g(3), ogórek 15g, rzodkiewka 5g, papryka 10g .

OBIAD: Rosół z makaronem zieloną pietruszką 250ml(1,3,9), kotlet mielony 80g(1,3), ziemniaki puree 160g(7), sałatka z buraczków 80g, woda z cytryną 200ml.

PODWIECZOREK: Gruszka 180g, koktajl bananowo - truskawkowy 180g(7).

ŚRODA – 19.02.2025r

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami owsianymi 200ml(1,7), herbata 200ml, bułka pszenna, owsiana, graham, wieloziarnista 80g(1) z masłem 6g(7), szynka filet z indyka 20g, ogórek kiszony 15g, sałata lodowa 5g, papryka 15g.

OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem 250ml(1,3,7,9), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 80g(7), ziemniaki z masłem i koperkiem 160g(7), kompot 200ml

PODWIECZOREK: Sałatka owocowa(banan, winogrono, jabłko, mandarynka) z suszoną żurawiną i orzechami 250g( 5) .

CZWARTEKEK –20.02.2025r

ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata owocowa 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, żytni 80g(1) z masłem 6g(7), twarożek ze szczypiorkiem 20g(7) , pomidor 10g. papryka kolorowa 10g, kiełki 5g .

OBIAD: Zupa koperkowa z kaszką manną 250ml(1,9), roladka z indyka 80g(1,3), ziemniaki puree 160g(7), surówka z marchewki 80g, woda 200ml..

PODWIECZOREK: Kaszka manna na mleku z malinami 220g( 1,7), mandarynki 120g.

PIĄTEK – 21.02.2025r

ŚNIADANIE: Herbata z miodem i cytryną 200ml, bułka wieloziarnista, pszenna, owsiana 80g(1) z masłem 6g(7), pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem 20g (4,7), rzodkiewka 15g ogórek 15g, papryka 10g, kiełki 5g .

OBIAD: Zupa marchewkowa 250ml((7,9), makaron łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 240g(1,3), kompot 200ml.

PODWIECZOREK: Babeczka serowa 30g(1,3,7), mus owocowo-warzywny 100g, woda 200ml.

PONIEDZIAŁEK – 24.02.2025r

ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata 200ml, bułka graham, pszenna, owsiana, wieloziarnista 80g(1) z masłem 6g(7), dżem truskawkowy 20g.

OBIAD: Zupa kapuśniak 250ml(7,9), kurczak gotowany 80g w białym sosie 40g(1,7), kasza jaglana 160g, fasolka szparagowa 80g, sok pomarańczowy 200ml.

PODWIECZOREK: Jabłko 180g, chrupki kukurydziane 30g, jogurt natura 180g (7).

Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny-oznaczone zgodnie z poniższym wykazem

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku  z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Zapraszamy do kontaktu