Zapraszamy do kontaktu
63-400 Ostrów Wielkopolski
ul. Staroprzygodzka 52
ul. Staroprzygodzka 52
JADŁOSPIS OD 22.02.2024r DO -06.03.2024r
.
CZWARTEKEK –22.02.2024r
ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata 200ml, bułka graham, pszenna, owsiana, wieloziarnista 80g(1) z masłem 6g(7) , jajko gotowane 20g(3), sałata roszponka 5g, pomidor 15g, papryka kolorowa 10g, rzodkiewka 5g.
OBIAD: Zupa kapuśniak 250ml(7,9), kurczak gotowany 70g w białym sosie 40g(1,7), kasza jaglana 160g, marchewka z groszkiem 65g, sok pomarańczowy 200ml.
PODWIECZOREK: Kisiel jabłkowo-malinowy (wyrób własny) z tartym jabłkiem 250g, biszkopty 30g (1,3).
PIĄTEK – 23.02.2024r
ŚNIADANIE: Herbata z miodem i cytryną 200ml, bułka wieloziarnista, pszenna, owsiana 80g(1) z masłem 6g(7), twarożek ze szczypiorkiem 20g , rzodkiewka 15g ogórek 15g, papryka 10g, kiełki 5g .
OBIAD: Rosół z lanym ciastem 250ml((7,9), ryba morszczuk po grecku z warzywami 140g(1,3), ziemniaki puree 160g(7), kompot.
PODWIECZOREK: Mus owocowa 100g, pałeczki kukurydziane 30g.
PONIEDZIAŁEK – 26.02.2024r
ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata owocowa 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, żytni 80g(1) z masłem 6g(7), pasta z tuńczyka z twarożkiem i szczypiorkiem 15g(4,7) , pomidor 10g. papryka kolorowa 10g, kiełki 5g .
OBIAD: Zupa brokułowa 250ml(7,9), kotlet schabowy 70g(1,3), ziemniaki puree 160g(7), surówka wielowarzywna 65g, woda.
PODWIECZOREK: Kaszka manna na mleku z malinami 220g( 1,7), mandarynki 90g.
WTOREK– 27.02.2024r
ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata miętowa 200ml, bułka pszenna, wieloziarnista, graham, owsiana 80g(1) z masłem 6g(7), parówka z szynki 20g, papryka 15g, rzodkiewka 10g.
OBIAD: Zupa z fasolki szparagowej 250ml, pierogi z truskawkami, tłuszczem i cukrem brązowym 200g, marchewka słupki 40g, woda z cytryną 200ml
PDWIECZOREK: Rogal 50g(1) z masłem 5g(7), pomidorki koktajlowe10g, paluszek serowy 20g(7), sok jabłkowy 200ml .
ŚRODA – 28.02.2024r
ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata z rumianku 200ml, chleb pszenny, żytni, wieloziarnisty, razowy 80g(1) z masłem 6g(7), ser biały wędzony 20g(7) , papryka kolorowa 15g, rzodkiewka 10g, kiełki 5g.
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem 250ml(1,7,9), pieczeń z łopatki w ziołach prowansalskich 70g, kasza bulgur 160g(1), surówka z selera, marchewki i jabłka z żurawiną 65g(3,9), sok pomarańczowy 200ml
PDWIECZOREK: Placek drożdżowy z jabłkiem i kruszonką ( wyrób własny)(1,3,7)90g, winogrono 80g, herbata 200ml.
CZWARTEK –29.02.2024r
ŚNIADANIE: Zupa mleczna budyniowa 200ml(7) ,herbata 200ml , bułka owsiana, graham, wieloziarnista, pszenna 80g(7) z masłem 6g(7), pasta z soczewicy i oliwek ze szczypiorkiem 20g, rzodkiewka 10g , papryka kolorowa 10g , pomidor 15g.
OBIAD: Zupa ogórkowa 250ml(7,9), pulpety gotowane z szynki 70g(3) w sosie pomidorowym 40g(1,7), makaron razowy 160g(1,3), brokuł 65g, kompot 200ml
PODWIECZOREK: Jabłko pieczone z cynamonem 150g, actimel naturalny 100ml(7).
PIĄTEK –01.03.2024r
ŚNIADANIE: Herbata z miodem i cytryną 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, graham 80g(1) masłem 6g(7), łosoś wędzony 20g, papryka 15g, pomidor 10g,ogórek kiszony 10g.
OBIAD: Barszcz czerwony z makaronem 250ml(1,9), jajko sadzone 60g (3), ziemniaki puree 160g(7), sałata ze śmietaną 65g(7), kompot 200ml.
PDWIECZOREK: Banan 200g, chrupki jabłkowe 20g .
PONIEDZIAŁEK – 04.03.2024r
ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7),herbata 200ml, bułka graham, pszenna, wieloziarnista, owsiana 80g(1) z masłem 6g(7), ser żółty 20g(7), sałata lodowa 5g, papryka 10g, rzodkiewka 5g, pomidor 10g..
OBIAD: Zupa kalafiorowa 250ml(7,9), polędwica wieprzowa w sosie porowym 110g(1,7), kasza jęczmienna 160g(1), sałatka z buraczków 65g, sok pomarańczowy 200ml.
PODWIECZOREK: Budyń śmietankowy (wyrób własny) z jagodami 200g(1,3,7), jabłko 120g, .
WTOREK– 05.03.2024r
ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata miętowa 200ml , chleb pszenny, razowy, owsiany, wieloziarnisty 80g z masłem 6g(7), pasta z awokado z oliwkami i szczypiorkiem 20g, ogórek 15g, rzodkiewka 5g, papryka 10g .
OBIAD: Rosół z makaronem zieloną pietruszką 250ml(1,3,9), nuggetsy 75g(1,3), ziemniaki puree 160g(7), marchewki mini 70g, woda z cytryną 200ml.
PODWIECZOREK: Gruszka 180g, sok ,,Kubuś” 330ml.
ŚRODA – 06.03.2024r
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami owsianymi 200ml(1,7), herbata 200ml, bułka pszenna, owsiana, graham, wieloziarnista 80g(1) z masłem 6g(7), pasztet drobiowy pieczony (wyrób własny) 20g(1,3), ogórek kiszony 15g, papryka 15g.
OBIAD: Zupa pomidorowa z lanym ciastem 250ml, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 80g(7), ziemniaki z masłem i koperkiem 160g(7), kompot 200ml
PODWIECZOREK: Sałatka owocowa z suszonymi morelami, żurawiną i orzechami 250g( 5) .
Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny-oznaczone zgodnie z poniższym wykazem
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.