Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS OD 13.09.2024r DO -26.09.2024r

PIĄTEK – 13.09.2024r

ŚNIADANIE: Herbata miętowa 200ml, mleko 200ml(7), bułka wieloziarnista, pszenna, owsiana 50g(1) z masłem 6g(7), pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem 20g(4,7) , rzodkiewka 10g ogórek 10g, papryka 10g, kiełki 5g .

OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem 250ml((7,9), gzika ze szczypiorkiem i rzodkiewką 700g(7), ziemniaki z masłem i koperkiem 160g(7), kompot 200ml.

PODWIECZOREK: Brzoskwinie 200g, wafle ryżowe 30g.

PONIEDZIAŁEK – 16.09.2024r

ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata owocowa 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, żytni 50g(1) z masłem 6g(7), pasta z cieciorki i oliwek ze szczypiorkiem 15g(7) , pomidor 10g. papryka kolorowa 10g, kiełki 5g .

OBIAD: Zupa brokułowa 250ml(7,9), podudzie z kurczaka pieczone 70g, kasza jęczmienna 160g(1,7), bukiet warzyw 65g, woda 200ml.

PODWIECZOREK: Gruszka 180g, koktajl bananowo - jagodowy 200ml.(7).

WTOREK– 17.09.2024r

ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(1,7), herbata miętowa 200ml, bułka pszenna, wieloziarnista, graham, owsiana 50g(1) z masłem 6g(7), parówka z szynki 20g, ketchup 3g, papryka 15g, rzodkiewka 10g.

OBIAD: Zupa z fasolki szparagowej 250ml(7,9), pierogi z serem, tłuszczem i cukrem brązowym 200g(1,3,7), marchewka słupki 40g, woda z cytryną 200ml

PDWIECZOREK: Rogal 50g(1) z masłem 5g(7), pomidorki koktajlowe10g, paluszek serowy 20g(7), sok jabłkowy 200ml .

ŚRODA – 18.09.2024r

ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7), herbata z rumianku 200ml, chleb pszenny, żytni, wieloziarnisty, razowy 50g(1) z masłem 6g(7), ser biały wędzony 20g(7) , papryka kolorowa 15g, rzodkiewka 10g, kiełki 5g.

OBIAD: Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym 250ml(7,9), pieczeń z łopatki w ziołach prowansalskich 70g, kasza bulgur 160g(1), surówka z selera, marchewki i jabłka z żurawiną 65g(3,9), woda z cytryną 200ml

PDWIECZOREK: Babeczki serowe 30g(1,3,7), herbata 200ml, brzoskwinie 150g.

CZWARTEK –19.09.2024r

ŚNIADANIE: Zupa mleczna budyniowa 200ml(7) ,herbata 200ml , bułka owsiana, graham, wieloziarnista, pszenna 50g(7) z masłem 6g(7), jajecznica ze szczypiorkiem 20g(3), rzodkiewka 10g , papryka kolorowa 10g , pomidor 10g.

OBIAD: Zupa ogórkowa 250ml(7,9), sos boloński 40g(7), makaron pełnoziarnisty 160g(1,3), brokuł 65g, kompot 200ml

PODWIECZOREK: Arbuz 200g, jogurt naturalny 180g(7).

PIĄTEK –20.09.2024r

ŚNIADANIE: Herbata z miodem i cytryną 200ml, chleb pszenny, razowy, wieloziarnisty, graham 50g(1) masłem 6g(7), pasta z awokado ze szczypiorkiem 20g(7), papryka 10g, pomidor 10g,ogórek kiszony 10g.

OBIAD: Barszcz czerwony z makaronem 250ml(1,3,9), łosoś pieczony 60g (4), ziemniaki puree 160g(7), sałata ze śmietaną 65g(7), woda 200ml.

PDWIECZOREK: Śliwki 150g, chrupki kukurydziane 30g.

PONIEDZIAŁEK – 23.09.2024r

ŚNIADANIE: Kakao 200ml(7),herbata 200ml, bułka graham, pszenna, wieloziarnista, owsiana 50g(1) z masłem 6g(7), ser żółty 20g(7), sałata lodowa 5g, papryka 10g, rzodkiewka 5g, pomidor 10g..

OBIAD: Zupa kalafiorowa 250ml(7,9), sznycel z indyka 110g(1,3), kasza kuskus 160g(1), sałatka z buraczków 65g, sok pomarańczowy 200ml.

PODWIECZOREK: Budyń śmietankowy (wyrób własny) z malinami i biszkoptem 200g(1,3,7), jabłko 120g, .

WTOREK– 24.09.2024r

ŚNIADANIE: Kawa z mlekiem 200ml(7), herbata 200ml , bułka graham, pszenna, owsiana, wieloziarnista 80g(1) z masłem 6g(7), ogórek kiszony 10g pomidor 10g, szynka wieprzowa gotowana 20g, papryka kolorowa 10g.

OBIAD: Zupa z fasolki szparagowej 250ml(7,9), pizza z pieczarkami, cebulą, papryką i żółtym serem(wyrób własny) 180g(1,3,7), woda 200ml.

PODWIECZOREK: Mus owocowy 100g, chrupki jabłkowe 18g.

ŚRODA – 25.09.2024r

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami owsianymi 200ml(1,7), herbata 200ml, bułka pszenna, owsiana, graham, wieloziarnista 50g(1) z masłem 6g(7), pasztet drobiowo-warzywny pieczony (wyrób własny) 20g(1,3), ogórek kiszony 10g, papryka 10g.

OBIAD: Zupa krupnik mix kasz 250ml(1,7,9), jajko gotowane 65g(3) makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym 190g(1,3,7), surówka z białej kapusty 65g, woda z cytryną 200ml

PODWIECZOREK: Jabłko pieczone z cynamonem 120g, actimel naturalny 100ml(7).

CZWARTEKEK –26.09.2024r

ŚNIADANIE: Mleko 200ml(7), herbata 200ml, bułka graham, pszenna, owsiana, wieloziarnista 50g(1) z masłem 6g(7) , twarożek ze szczypiorkiem 20g(7), pomidor 10g, papryka kolorowa 10g, rzodkiewka 5g.

OBIAD: Zupa kapuśniak 250ml(7,9), gulasz wołowo – wieprzowy 110g(1,7), kasza pęczak 160g, bukiet warzyw gotowanych 65g, woda 200ml.

PODWIECZOREK: Galaretka z owocami, bitą śmietaną i gorzką czekoladą 250g

Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny-oznaczone zgodnie z poniższym wykazem

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku  z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.

Zapraszamy do kontaktu